mistä on kyse?

ARVOKAMAA-musikaalin lähtökohdat

Musikaaliprojekti käynnistyi kellokoskelaisen muusikko-säveltäjä Hanni Autereen aloitteesta, kun vuosia mielessä pyörinyt idea kiusaamisesta kertovasta musikaalista kypsyi vihdoin toteutuksen asteelle. Hanni pyysi työparikseen harrastajateatterin ohjaajana toimivan Kirsi Jokelan. Ajatuksena oli alusta lähtien, että musikaalin käsikirjoituksen tekevät oppilaat. Kokonaisuuden toteutusta alettiin pohtia alkuvuodesta 2020. Korona-viivästyksen jälkeen Kirsin ohjaaman kahdeksan ala- ja yläkoululaisen käsikirjoitus oli pääpiirteissään valmis jouluna 2021, minkä jälkeen Kirsi ja Hanni viimeistelivät tekstin.

Uusia aluevaltauksia

Laulujen ja muiden musiikkinumeroiden tekeminen alkoi vuonna 2022. Kappaleiden sanoitukset ovat syntyneet käsikirjoituksen pohjalta, ja ne ovat pääasiassa Hannin kirjoittamia. Muutaman kappaleen sanoittamisessa oli mukana myös Mari Vesala. Räppiosuuksien taustojen tekemisessä auttoivat Opri Vuori ja Pasi Hartikainen. Hannille tämä on uusi aluevaltaus, eli ensimmäinen musikaali sekä ensimmäinen isompi sanoitustyö. Samoin Kirsille tämä on ensimmäinen musikaaliohjaus. Tuoreuden äärellä ollaan monella saralla, sillä näyttelijöille sekä muusikoille tämä on niin ikään ensimmäinen musiikkiteatterikokemus. Harvoin näin iso produktio lähtee näin tyhjästä liikkeelle!

Koululaisten kynästä

Erityiseksi ARVOKAMAA-musikaalin tekee se, että tarina on oppilaitten kirjoittama. Se sijoittuu koulumaailmaan ja mm. päähenkilön kotiin. Juonen ytimessä on Roope, joka kiusaa Jussin kanssa erityisesti koulukaveriaan Penaa. Sivujuonteina ovat Roopen ihastuminen Juliaan sekä luokan oppilaiden, Nadjan ja Artun, juonittelu. Päähenkilöt saavat lopulta sanoitettua pahan olonsa syitä ja tunnustavat toimineensa typerästi. Musikaalin muita teemoja ovat ystävyys ja kasvaminen ihmisenä. Tunnetilat kulkevat laidasta laitaan, dramatiikkaa ja huumoria kaihtamatta.

Ainutlaatuinen kokemus

Musikaalilla luodaan sekä katsojille että tekijöille tilaisuus käsitellä kiusaamista ja siihen liittyviä aiheita taiteen keinoin. ARVOKAMAA on kaikille esiintyjille ainutlaatuinen mahdollisuus kasvattaa taiteellista osaamistaan ja yhteistyökykyjään. Hankkeen toteutukseen eri tavoin osallistuvia henkilöitä tai muita tahoja on pitkälti toista sataa. Esityksiä pääsee seuraamaan reilut 1100 ihmistä, kun lasketaan mukaan koululaisnäytösten yleisöt (päivänäytökset 2. ja 3.5.2023) julkisten näytösten lisäksi. Tavoitteena on päästä esittämään teosta myös muualla.

Kiusaamista vastaan, yhteispelin puolesta

ARVOKAMAA-musikaali kritisoi kiusaamista. Se laittaa myös aikuiset miettimään toimintaansa. Mukana olevilta koululaisilta kysyttiin mitä he ajattelevat kiusaamisesta, ja lähes jokainen vastaus alkoi sanoin: ”Kiusaaminen on niin väärin!”. Monissa vastauksissa kerrottiin myös, että tämän esityksen avulla halutaan tuoda esille miten typerää on tehdä kiusaa muille. Joillakin mukana olevista on kiusaamisesta omakohtaista kokemusta. Teos kannustaa muistamaan tunnuslaulun sanoin, että: ”Kaikki me ollaan arvokamaa!”.

Scroll to Top