MISTÄ ON KYSE
ARVOKAMAA-musikaalin lähtökohdat
Musikaaliprojekti käynnistyi kellokoskelaisen muusikko-säveltäjä Hanni Autereen aloitteesta, kun vuosia mielessä pyörinyt idea kiusaamisesta kertovasta musikaalista kypsyi vihdoin toteutuksen asteelle. Hanni pyysi työparikseen harrastajateatterin ohjaajana toimivan Kirsi Jokelan. Ajatuksena oli alusta lähtien, että musikaalin käsikirjoituksen tekevät oppilaat. Kokonaisuuden toteutusta alettiin pohtia alkuvuodesta 2020. Korona-viivästyksen jälkeen Kirsin ohjaaman kahdeksan ala- ja yläkoululaisen käsikirjoitus oli pääpiirteissään valmis jouluna 2021, minkä jälkeen Kirsi ja Hanni viimeistelivät tekstin.
Uusia aluevaltauksia
Laulujen ja muiden musiikkinumeroiden tekeminen alkoi vuonna 2022. Kappaleiden sanoitukset ovat syntyneet käsikirjoituksen pohjalta, ja ne ovat pääasiassa Hannin kirjoittamia. Muutaman kappaleen sanoittamisessa oli mukana myös Mari Vesala. Räppiosuuksien taustojen tekemisessä auttoivat Opri Vuori ja Pasi Hartikainen. Yksi musikaalin kappaleista on Hannin suomentama ja sovittama Oon okei yksin (Fine on the Outside). Laulu on Priscilla Ahnin tekemä.
Hannille tämä on uusi aluevaltaus, eli ensimmäinen musikaali sekä ensimmäinen isompi sanoitustyö. Samoin Kirsille Arvokamaa on ensimmäinen musikaaliohjaus.
Koululaisten kynästä
Erityiseksi ARVOKAMAA-musikaalin tekee se, että tarina on oppilaitten kirjoittama. Se sijoittuu koulumaailmaan ja mm. päähenkilön kotiin. Juonen ytimessä on Roope, joka kiusaa Jussin kanssa erityisesti koulukaveriaan Penaa. Sivujuonteina ovat Roopen ihastuminen Juliaan sekä luokan oppilaiden, Nadjan ja Artun, juonittelu. Päähenkilöt saavat lopulta sanoitettua pahan olonsa syitä ja tunnustavat toimineensa typerästi. Musikaalin muita teemoja ovat ystävyys ja kasvaminen ihmisenä. Tunnetilat kulkevat laidasta laitaan, dramatiikkaa ja huumoria kaihtamatta.
Ainutlaatuinen kokemus
Musikaalilla luodaan sekä katsojille että tekijöille tilaisuus käsitellä kiusaamista ja siihen liittyviä aiheita taiteen keinoin. ARVOKAMAA on kaikille esiintyjille ainutlaatuinen mahdollisuus kasvattaa taiteellista osaamistaan ja yhteistyökykyjään. Hankkeen toteutukseen eri tavoin osallistuvia henkilöitä tai muita tahoja on pitkälti toista sataa. Esityksiä pääsee keväällä 2024 seuraamaan jopa 900 ihmistä, kun lasketaan mukaan koululaisnäytösten yleisöt (päivänäytökset 22. ja 23.4.) julkisen näytöksen lisäksi.
Kiusaamista vastaan, yhteispelin puolesta
ARVOKAMAA-musikaali kritisoi kiusaamista. Se laittaa myös aikuiset miettimään toimintaansa. Mukana olevilta koululaisilta kysyttiin mitä he ajattelevat kiusaamisesta, ja lähes jokainen vastaus alkoi sanoin: ”Kiusaaminen on niin väärin!”. Monissa vastauksissa kerrottiin myös, että tämän esityksen avulla halutaan tuoda esille miten typerää on tehdä kiusaa muille. Joillakin mukana olevista on kiusaamisesta omakohtaista kokemusta. Teos kannustaa muistamaan tunnuslaulun sanoin, että: ”Kaikki me ollaan arvokamaa!”.